Výhody a nevýhody podlahového vytápění

Podlahové vytápění je bez velké nadsázky fenoménem dnešní doby. Do jeho pořízení se pouští nejen majitelé novostaveb, ale také ti kteří se pouští do rekonstrukcí starších objektů. Není se však čemu divit – teplá podlaha a teplo sálající z ní je velice příjemnou záležitostí. Je však tou správnou volbou? Podíváme se na ty největší výhody podlahového vytápění, ale také na nevýhody, které se s jeho pořízením pojí.

novinky_podlahovka

Výhody podlahového vytápění
Možnost chodit doma i ve studených zimních měsících naboso a díky tomu maximálně zvýšit komfort ve vašem bydlení je bezesporu tou hlavní výhodou. Kromě komfortu vám přináší podlahové vytápění také estetičnost, a to ne napřímo, protože samo o sobě není vidět, ale díky němu se zbavíte nevzhledných radiátorů a můžete ušetřený prostor využít k dalšímu zkrášlování. Oproti radiátorům ohřívá celý povrch a značí se proto jako plošné vytápění. Nejprve skrze podlahu ohřívá okolní stěny, které teprve potom ohřívají vzduch a díky tomu dochází k rovnoměrnému a zdravějšímu rozložení teplot při zachování optimální vlhkosti dané místnosti.

Topení za pomoci „podlahovky“ šetří vaše finance. V trubkách podlahového vytápění proudí chladnější topná voda než v běžných radiátorech, teplo v místnosti je však lépe rozprostřeno a je příjemnější. Oproti topení radiátory, kdy se teplo soustřeďuje hlavně u stropu, má tu výhodu, že máte hlavní zdroj tepla u nohou a vzduch je mírně chladnější. Tento způsob vytápění je efektivnější, ekonomičtější a hlavně zdravější.

Podlahové vytápění je možné instalovat pod téměř všechny druhy podlah. Čím menší má podlaha tepelný odpor, tím lepší je přestup tepla do prostoru. Díky akumulační vlastnosti podlahy zůstává podlaha příjemně teplá ještě několik hodin po vypnutí zdroje tepla.

Nevýhody podlahového vytápění
Teplota nášlapné vrstvy by neměla přesahovat 29 °C v běžných obytných místnostech a 33 °C v koupelnách. Jakékoliv teploty nad touto hranicí jsou nepřípustné z důvodu negativního vlivu na náš organismus. Z toho plyne první nevýhoda podlahového vytápění, a to pomalejší vytopení vychladlého prostoru kvůli zmíněným teplotním stropům. Ta je ale vyvážena setrvačností akumulované spotřeby energie v samotné podlaze.

Instalace ve starších domech vyžaduje důkladný propočet, zda je podlahové vytápění dobrou volbou. Kromě problémy se zateplením a vysokými tepelnými úniky může být problémem také narušená statika domu při instalaci.

Vyšší investiční náklady než při volbě klasického radiátorového vytápění jsou sice faktem, tyto náklady se vám ale několikanásobně vrátí v podobě vyššího komfortu a nižších nákladů na samotný provoz.

 „Podlahovku“ je třeba vybírat hlavou
Podlahové vytápění doporučujeme do všech místností, kde požadujeme maximální užitný komfort. Jedná se např. o koupelnu, nebo obývací pokoj. Kde se však tato technologie nehodí, jsou prostory, kde většinu plochy tvoří prostornější nábytek, jako je postel nebo skříně, nebo místnosti, kde se chodí pouze v botách.

Základní výhody a nevýhody jsme si vyjmenovali. Pro řádnou instalaci je vhodné nechat si vypracovat projekt odborníkem a nespoléhat jen na vlastní úsudek. Se sortimentem podlahového vytápění Lansanit určitě nešlápnete vedle. Pokud stále přemýšlíte, zda je podlahové vytápění vhodné právě pro vás, neváhejte nás kontaktovat a my vám rádi poradíme a zodpovíme vaše otázky.