Benefity, které přináší studená sprcha

To, že nám doma občas neteče teplá voda, nemusí být vždy nutně negativní! Studená sprcha – byť jen třeba na pár minut – může totiž fungovat jako chladová terapie, která pomůže jak se zotavováním, tak celkově může navodit příjemné pocity, zejména pak po cvičení.

 

pexels-pixabay-161502

 

Co je to chladová terapie?

Také nazývána kryoterapie, využívaná z terapeutických důvodů, je vystavení těla nízkým teplotám, kdy dochází k ochlazení tělesných tkání. Chladové terapie lze docílit několika způsoby:

  1. Studená sprcha – Snížení teploty vody pod 15 °C na dvě až tři minuty
  2. Chladící sprej – Ten ochlazuje a znecitlivuje malé tělní plochy
  3. Ponoření do studené vody nebo ledové koupele
  4. Aplikace ledu na postižená místa (k léčbě např. zranění)
  5. Celotělová kryoterapie – Tělo je vystaveno velmi studeným výparům

 

Proč je sprchování studenou vodou přínosné
Studená sprcha samozřejmě nenahradí žádnou léčbu jakékoliv neduhu, ale může fungovat podpůrně.

  • Studenou sprchou můžeme pomoci naší imunitě proti běžným nachlazením
    Přechod z teplé vody do studené nám může pomoci s lepší imunitou proti nakažlivým virům. Šok, který studená voda tělu způsobí stimuluje bílé krvinky, které bojují s nákazami (leukocyty). Holandská studie zjistila, že lidé kteří se sprchovali studenou vodou po dobu 30, 60, nebo 90 sekund po dobu 90 dní byli nemocní o 29 % méně než lidé, kteří se studenou vodou nesprchovali.
  • Pomáhá s příznaky deprese
    Jisté výzkumy ukázaly, že studená voda má pozitivní účinky i na duševní problémy. Studená voda může zlepšit vaši náladu a snížit úzkosti. A to za zkoušku stojí!
  • Zlepšuje krevní oběh
    Ve studené vodě naše tělo přechází do „režimu přežití“ a pracuje na udržení vnitřní teploty. To vede ke zvýšení krevního oběhu, redistribuci krve a dodání čerstvě okysličené krve do oblastí těla, které to zrovna nejvíce potřebují. Také se nám tímto zkracuje doba potřebná k regeneraci svalů po cvičení. Postupem času se zefektivňuje náš krevní oběh a umí krev rozvádět mnohem rychleji – to může být přínosem zejména pro lidi s vysokým krevním tlakem či cukrovkou.
  • Metabolismus
    Naše tělo vynakládá energii na to, aby nás při koupeli ve studené vodě udrželo v teple. Výsledkem jsou pak spálené kalorie a zvýšený metabolismus. Tento způsobu využití chladové terapie rozhodně nemůže nahradit zdravý životní styl a pravidelný pohyb, ale opět může mít podpůrnou funkci.
  • Zmenšuje záněty a zabraňuje bolesti svalů
    Chladné teploty způsobují zúžení krevních cév (vazokonstrikce). Když k tomu dojde, krev putuje tam, kde to tělo nejvíce potřebuje – životně důležité orgány. Při tomto procesu se přirozeně okysličuje a stává se bohatou na živiny. Jakmile se naše tělo opět zahřeje a cévy roztáhnou (vazodilatace), okysličená krev putuje zpět do tkání. Jak proudí zpátky, pomáhá vyplavovat zánět – ten může být příčinou také bolesti svalů. 

Jak začít s chladovou terapií?
Pokud jsme vás přesvědčili, že studená sprcha může mít blahodárné účinky které stojí za to vyzkoušet, zde je postup jak začít.
1. Voda by měla mít méně než 15 °C, což v běžné domácnosti znamená, že kohoutkem otočíme na maximálně studenou.
2. Začneme zlehka – Ze začátku bohatě stačí pobyt pod studenou sprchou po dobu třeba 30 sekund. Takto se postupně můžeme dostat až minutu a až si i na takovouto dobu zvykneme, klidně pak můžeme praktikovat chladovou terapii až po dobu tří minut.
3. Přechody mezi teplou a studenou – Zejména po cvičení je dobré, abychom se sprchovali nejprve chvíli vodou teplou, po které bude následovat chvíle studené vody. Můžeme to udělat např. 3 minuty teplá, 1 minuta studená. Takto to můžeme zopakovat třikrát a vždy bychom měli skončit vodou studenou.