Jak vybrat vodovodní baterii

Při výběru vodovodní baterie dochází k řádnému ověření našich rozhodovacích schopností. Na trhu se totiž nachází skutečně bohatá škála sortimentu vodovodních baterií. Na výběr máme mezi bateriemi umyvadlovými, bidetovými, nástěnnými nebo podomítkovými, sprchovými, stojánkovými a to zdaleka není vše. Výběr správné baterie je vždy individuální, pokusíme se vám však tímto článkem pomoci.

novinky_baterie

Nejprve je důležité ujasnit si jaký typ baterie je právě pro vás vhodný a jestli je její instalace ve vašem prostoru proveditelná či nikoliv. Pokud máme ověřeno, že půjde baterie nainstalovat, můžeme se pustit do výběru – zde volíme především očima, perfektní vzhled baterie je totiž nejdůležitějším kritériem při výběru. Nesmíme ale zapomínat také na kvalitu zpracování a pohodlné a bezproblémové používání. Pojďme si představit základní dělení vodovodních baterií.

Typy vodovodních baterií
Každý prostor nebo různá zařízení mají určený typ vodovodní baterie. Doporučujeme váš domov vybavit bateriemi ze stejné série, aby dokonale ladily a dotvářely celkový design. Nejčastějšími typy jsou:

  1. Umyvadlové baterie – volíme především mezi nástěnnou a stojánkovou, roli hraje výška, vzhled i způsob ovládání.
  2. Kuchyňské (dřezové) baterie – v poslední době jsou stále více oblíbené ve stojánkové variantě, často doplněny o speciální funkci jako např. spršku.
  3. Sprchové baterie – najdeme nejčastěji v podomítkové nebo nástěnné variantě – u té musíme hlídat především rozteč.
  4. Vanové baterie – mezi klasickými nástěnnými a podomítkovými se můžeme setkat i s podlahovými bateriemi.
  5. Bidetové baterie – jsou nezbytnou součástí každého bidetu, lze kombinovat s bidetovými sprškami.
  6. Termostatické baterie – samostatná kategorie pro speciální typ baterií, které dokáží udržet požadovanou teplotu vody a díky bezpečnostní pojistce proti opaření jsou vhodné např. pro rodiny s dětmi.

Způsob ovládání vodovodní baterie
Tradiční kohoutkové baterie, u kterých často bývá problém s přesným nastavením teploty vody, nahrazují pohodlnější pákové baterie, které lze jednoduše ovládat jednou rukou a zajistí přesné nastavení požadované teploty. Pokud jste přece jen zastáncem klasických kohoutkových baterií, nezoufejte, v naší nabídce tyto baterie najdete – hodí se do koupelen s retro nebo vintage nádechem. Posledním z nejběžnějších typů ovládání je ovládání bezdotykové. S tím se můžeme setkat ve veřejných prostorech, výjimkou však nejsou ani v některých domácnostech.

  1. Páková baterie – komfortní ovládání jednou rukou.
  2. Kohoutková baterie – vhodná do koupelen a kuchyní laděných v retro stylu.
  3. Bezdotyková – využívána především ve veřejných prostorech.

Montáž vodovodních baterií
Kromě již zmiňovaných podlahových baterií, které zatím nevídáme příliš často, a jsou navíc variantou především pro vany, můžeme dle montáže vodovodní baterie dělit na tři kategorie, kterými jsou:

  1. Nástěnné baterie – u těch musíme myslet hlavně na rozteč. Standardem je dnes 150 mm, ale především ve stavbách staršího data se můžeme setkat také s roztečí 100 mm. Nástěnná baterie je připojena na stěnu k obkladům. Tento typ je nejčastěji k vidění u sprchových a vanových baterií.
  2. Stojánkové baterie – ty dominují především u umyvadlových a dřezových baterií. Instalují se do otvoru v desce, umyvadle nebo dřezu a na instalaci jsou velice jednoduché.
  3. Podomítkové baterie – podomítkové těleso je schováno, jak název napovídá, pod omítkou. Nad obkladem nalezneme pouze samotné ovládání baterie. Jedná se o velice oblíbenou variantu pro sprchové a vanové baterie.

Jak je vidět, výběr baterií nesmíme nechávat na poslední chvíli a rozmyslet si již při stavebních úpravách jaký typ montáže zvolíme.

Materiál, povrchová úprava a další technologie
Nejrozšířenějším materiálem při výrobě vodovodních baterií je bezesporu mosaz. Kromě mosazi můžeme najít např. nerezové baterie. Tradiční povrchovou úpravou je chrom, nezřídka se ale můžeme setkat s bílými nebo černými bateriemi, případně s bateriemi s různou speciální úpravou. Tu najdeme hlavně u prémiovějších kousků. Srdcem každé baterie by potom měla být kvalitní keramická kartuše. Ta zajistí snadné ovládání a dlouhou životnost bez nutnosti oprav.

Mezi speciální technologie, které můžeme vidět u baterií, patří např. technologie pro úsporu vody. S takovou baterií můžeme ušetřit až 50% vody a energie. To je možné díky perlátoru, který najdeme v místě, kde voda opouští tělo baterie. Jeho funkce je míšení vody a vzduchu, díky tomu je zachován silný proud při menším množství spotřebované vody i energie. Kromě toho se můžeme setkat s technologií pro snadné ovládání baterie, která zajistí dlouholetý plynulý, přesný a bezstarostný chod, nebo speciální technologie úpravy povrchu baterie, která má na starosti trvale lesklý a zářivý povrch i po letech používání.

Pokud jste se dostali až nakonec tohoto článku, měl by pro vás být výběr baterie hračkou. Podívejte se na náš sortiment vodovodních baterií. A jestli si ani tak nevíte rady s výběrem, ozvěte se nám a my vám s radostí poradíme.