Jak vyčistit vodní kámen na sklech sprchového koutu

Krásná koupelna a sprchový kout, který i po letech vypadá jako nový vyžaduje péči. Je třeba tuto údržbu dělat nejlépe pravidelně, neboť zaschlé kapky na skle sprchového koutu nebudí zrovna estetický dojem. Jestliže máte doma tvrdší vodu, s vodním kamenem máte již jistě své zkušenosti. Jak se ho ale efektivně zbavit?

Není třeba si práci komplikovat
Jako první krok při údržbě sprchového koutu je pořízení stěrky na sklo, která nám práci poměrně usnadní. Po použití sprchy se setřou vodní kapky ze stěn sprchového koutu. Jejich povrchy jsou tomu uzpůsobeny a ošetřeny speciální vrstvou, která vodní kapky odpuzuje a ony z velké části spolu s nečistotami odtečou do odpadu. Stěrka či jemný hadřík mohou být tedy prvním pomocníkem při boji s nečistotami na sklech sprchových koutů, ale je třeba být v úklidu aktivní i jinými způsoby.

Předcházet nečistotám můžeme i úplně jednoduchými kroky. Je třeba místnost pravidelně větrat, aby se nekumulovalo vlhko a teplo, díky kterému mikroorganismy a plísně prosperují. S tím se pojí i mokré ručníky, které si zkuste zvyknout odkládat jinam než hozené přes sprchový kout. Díky nim se totiž vlhkost opět shromažďuje. Pozor také na kosmetické přípravky, obsahující pigmenty! Tyto látky velice dobře drží pak na površích sprchových koutů a je nutné je ihned opláchnout.

Hlavně bez chemie!
Při údržbě není třeba si hrát na chemiky. Vyvarujte se proto agresivním mycím prostředkům, které by mohly poškodit citlivé ochranné vrstvy, ale také drsným kartáčkům, které mohou poškodit povrchy. Pokud nemáte po ruce zrovna žádné speciální čističe předem určené k čištění skel sprchových koutů, sáhněte raději po octovém roztoku. V poměru 1:3 (ocet: vlažná voda) jej namíchejte do nádoby s rozprašovačem a naneste na místa, která chcete očistit. Takovýto roztok nechte působit asi 10-15 minut a poté opláchněte a povrchy vyleštěte. Jestliže je vodní kámen již většího rázu, pomůže jedlá soda. Smíchejte polévkovou lžíci jedlé sody, trochu vody a octa a vytvořte tak pastu, která se na špinavá místa nanese. Nechte opět působit cca 15 minut, měkkým kartáčkem vyčistěte a opláchněte.

Nejlepší variantou je však investice do čistících přípravků, které jsou na to přímo určeny. Na našem e-shopu můžete zakoupit celou sadu, která se skládá ze tří přípravků, kdy každý zastupuje jeden krok úklidu. Prvním krokem je čistění právě vápenatých usazenin, poté pak univerzální čistění všech povrchů, a nakonec i závěrečná impregnace skel, díky které vám skla sprchového koutu vydrží déle krásná a čistá. Impregnace totiž odpuzuje vodu, urychluje schnutí a brání tak vzniku šmouh a stop po tvrdé vodě. Nebude třeba údržbu provádět každý den.

1771-1_sada-cisticu-na-sklo

Sada čističů na sklo

Přejeme vám, aby se vaše koupelna jen blýskala a pro více rad či informací si přečtěte i naše ostatní články.