Na detailech záleží

V předchozím článku jsme si vysvětlili základní rozdělení sprchových koutů podle typů a tvarů. Máte již představu, jaký typ zvolit a v jakém rozměru? Výborně! Polovina úspěchu je za Vámi! Druhá polovina úspěchu je zvolit sprchový kout s kvalitními a otestovanými komponenty a správně a precizně jej nainstalovat.

Profil
Profily u sprchového koutu mají funkci stabilizační, ale i estetickou. Není pravidlem, že čím hrubší profil, tím pevnější sprchový kout, ale je pravda, že pokud byste chtěli shybovat na rámu vašeho sprchového koutu, tak doporučujeme rámové kouty produktové řady EX. Pokud Vám nejde o shybování, ale estetiku, můžete vybírat z černých a bílých lakovaných profilů, nejpoužívanější je však stále leštěný hliník. U jiných výrobců také chrom, protože nejčastěji ladí s vašimi sprchovými bateriemi a jinými detaily v koupelně. Výhodou leštěného (eloxovaného) hliníku je ta, že se nejedná o lakovaný profil, jako u chromu. Díky tomu nemá profil tendenci po čase ztrácet barvu nebo znehodnocovat lak.

profil          profil2

Madlo
Velmi důležitá část sprchového koutu. Nejenom, že madlo udává design sprchového koutu, ale taky je to jediná část, se kterou přijdete do styku pokaždé při vstupu do sprchové koutu. Proto jsou všechny naše madla ze slitiny kovu. Ty navozují uživateli pocit robustnosti a kvality. Samozřejmě, že plastové madlo bude fungovat také, ale určitě ne tak dlouho, jako kovové. Jaké kliky na dveřích máte doma? Plastové nebo kovové? Je to stejný princip.

madlo

Pojezdový systém nebo panty?
Zpravidla bývají posuvné sprchové kouty s pojezdovým systémem a otevírací s pantovým systémem. Kvalitní systém pantů nebo pojezdů je alfa a omega spokojeného uživatele sprchového koutu, proto je třeba klást důraz při výběru na atestace zkoušky funkčnosti. U rámových posuvných sprchových koutů určitě hledejte dvojité pojezdy s kuličkovými ložisky. Pokud budou kovové, tím lépe. Důležité je také odklápění na spodní části posuvných dveří, aby se Vám tyto kritická místa, ve kterých se usazuje špína, dobře čistila. Pokud hledáte kvalitní pantový systém, doporučujeme zdvihový mechanismus, který najdete na většině našich otevíracích dveří. Zdvihový mechanismus má rozloženou váhu skla na celou jeho délku, ne jenom na malou část pantu, což je výhodou v životnosti. Jde otevřít dovnitř i ven, což splňuje nutnou podmínku praktičnosti v mnoha malých koupelnách.

pant1          pojezd

Sklo
Na tloušťce opravdu záleží, to Vám řekne každý koupelnář. Čím tlustší sklo, tím méně se vlní a prohýbá při otevírání a zavírání. Nechceme přece otevírat chrastící skleněné dveře o tloušťce 4 mm. Proto na našich výrobcích najdete nejméně 6 mm a nejvíce 8 mm tloušťku. To už je opravdu maximum, které se na trhu vyskytuje. Tloušťka skla však musí být doplněna kvalitními komponenty, protože jeho hrubost zvyšuje jeho hmotnost a tudíž i náročnost na posuvné a fixační komponenty.

Věříme, že jsme Vám pomohli správně zvolit sprchový kout. Zajímá Vás, jak jej namontovat, aby vaše dílo bylo dokonalé? Podívejte se na článek Jak na montáž sprchového koutu.