Jak vybrat sprchový kout?

Vybíráte sprchový kout? Víme, že to není vůbec jednoduchý úkol a možností je v dnešní době skutečně mnoho. Pokud tápete a nevíte si rady, je tento článek určen právě pro Vás. Vysvětlíme Vám jednotlivé rozdíly a pomůžeme s nákupem.

Jednotlivé tvary a velikosti sprchového koutu
O rozměru a tvaru sprchového koutu rozhodují mimo osobní preference také dispozice Vaší koupelny. Těmi se člověk musí řídit a upravit dle nich svůj výběr tak, aby se kout nejen líbil, ale byl také praktický. Nejčastějšími variantami sprchových koutů jsou čtvrtkruh, čtverec a obdélník. Klasické rozměry poté začínají kolem 80 cm a končí až někde u 160 cm.

Čtvrtkruhový sprchový kout          Obdélníkový sprchový kout

Typ konstrukce sprchového koutu
Pokud jste fanouškem moderního a čistého designu, doporučujeme zvolit bezrámový sprchový kout, který je složen pouze z bezpečnostních skel a pantů, případně pomocných profilů pro přichycení ve zdi. Chybu ale určitě neuděláte ani u výběru klasické rámové konstrukce, při které je sklo zasazené do obvodových profilů. Alternativou jsou také tzv. půlrámové kouty, se kterými se setkáme u posuvných sprchových koutů a dveří, vyznačují se tím, že mají vrchní vodící lištu pro pojezdový systém, ale postrádají spodní lištu, kde by u standartní „rámovky,“ byl další pojezdový systém. Tohle řešení je nejenom designově atraktivní, ale také praktické, protože díky absenci spodní lišty se neusazují nečistoty, které jsou většinou nepříjemné na čistění u klasické „rámovky.“

Bezrámový sprchový koutBezrámový sprchový kout Brix

Způsob otevírání dveří
Výběr správného otevírání dveří je polovina úspěchu při výběru celkového sprchového řešení. Nejen, že správně zvolené dveře šetří místo ve Vaší koupelně, zajišťují také komfortní vstup a výstup.
Z čeho můžete vybírat?

  1. Jednokřídlé nebo dvoukřídlé otevírací dveře
  2. Posuvné dveře - šetří prostor, ale vstup je často dost malý u rozměrů do 1000mm
  3. Zalamovací dveře - složí se dovnitř koutu

Sklo a další detaily
Fakt, že by sklo sprchového koutu mělo být skutečně ze skla a ne z plastu, je samozřejmostí. Co však lidem často uniká jsou detaily, jako například madlo nebo panty. O těch si více povíme v článku Na detailech záleží.

Pomohli jsme vám s výběrem? Využijte nově nabytých informací a prozkoumejte naši nabídku sprchových koutů.

 

https://www.lansanit.cz/sprchove-kouty/
https://www.lansanit.cz/sprchove-dvere-s-bocni-stenou/
https://www.lansanit.cz/blog/na-detailech-zalezi